Wettelijk kader: Als u/je besluit een psychologische behandeling/psychotherapie aan te gaan is er wettelijk sprake van een overeenkomst tussen u en uw psychotherapeut. Een overeenkomst met rechten en plichten. Deze staan omschreven in de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO).

Belangrijke rechten als u in psychotherapie gaat, zijn:
- U heeft recht op informatie
- U heeft recht op geheimhouding van uw gegevens
- U heeft recht op inzage van uw dossier
- U heeft het recht om zelf een hulpverlener te kiezen
- U heeft het recht om een klacht in te dienen

Informeren van de verwijzer: Het is gebruikelijk om de verwijzer (vaak de huisarts) een brief bij de start en het beëindigen van de behandeling te sturen over het beloop van de behandeling. Hiervoor wordt een korte brief opgesteld. U moet hiervoor toestemming geven middels een formulier die u tekent. Mocht u het hier niet mee eens zijn dan kunt u dat bij aanvang melden. Mocht overleg met derden nodig zijn dan zal dat ook alleen gebeuren met uw toestemming.

Toestemming voor de behandeling bij kinderen: voor kinderen tot 16 jaar geldt dat er toestemming voor de behandeling moet worden verleend door beide gezaghebbende ouders. Ook wanneer ouders gescheiden zijn, is een handtekening van beiden nodig voordat gestart kan worden met de behandeling. Vanaf 12 jaar moet een kind zelf ook akkoord geven voor behandeling. Vanaf 16 jaar is toestemming van de ouders niet meer noodzakelijk.

Ten aanzien van de recht op informatie ligt deze bij kinderen tot 12 jaar bij de ouders, bij kinderen tussen 12-16 jaar bij het kind en de ouders samen en vanaf 16 jaar bij de jongere zelf.

Voor meer informatie over de juridische aspecten met betrekking tot o.a. gezag en informatie verstrekking kunt u mij altijd vragen waar u deze kunt vinden.

Beroepscode: Op de behandeling en mijn beroepsmatig handelen zijn beroepscodes van toepassing. Dit zijn de beroepscode voor psychologen en de beroepscode voor psychotherapeuten. Informatie hierover kunt u vinden op de site van de Nederlandse vereniging voor gezondheidszorgpsychologen en haar specialismen (NVGZP): www.nvgzp.nl , waar ik lid van ben. En per 01 januari 2023 via het NIP (www.nip.nl)

Klachten: Mocht u een klacht hebben over de behandeling of het professioneel handelen van mij als therapeut dan hoop ik dat u/je dat met mij zal bespreken zodat we het samen kunnen oplossen. Als we er samen niet uit komen dan kunt u een beroep doen op de klachtenregeling van de Nederlandse vereniging voor gezondheidszorgpsychologen (NVGZP) waarbij ik ben aangesloten

Naast de klachtenregeling, is op alle BIG- geregistreerde beroepen het wettelijk tuchtrecht van toepassing.

Kwaliteitsstatuut: Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van ‘geneeskundige GGZ’, dat wil zeggen generalistische basis- en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet, verplicht een kwaliteitsstatuut openbaar te maken. Het kwaliteitsstatuut van mijn praktijk is in papieren versie op de praktijk aanwezig ter inzage.